Du skal få høre fuglesang

– en teatertrilogi for de minste barna

Du skal få høre fuglesang
Du skal få slippe synge selv
Din lytting skal være din sang
(Jan Erik Vold)

Hele trilogien tar utgangspunkt i fuglenes sang og lek. Vi skaper et lyttende univers der barna kan oppleve og ta del i teatret, musikken og dansens frie uttrykksformer. Her står ikke den verbale teksten i fokus, men kroppen og musikkens språk.
Ideen om interaktivt barneteater kommer til uttrykk på ulike måter, tilpasset de forskjellige aldersgruppenes kulturer. Dette betyr ikke nødvendigvis at de deltar fysisk på scenen, men at kontakten med barna blir ivaretatt. Lytting er en form for interaktivitet som kan åpne et rom inni hver tilskuer, og som allikevel former en felles teateropplevelse. Vi ønsker med denne trilogien å ivareta den unike dialogen med barna og samtidig formidle kunnskap om både fugler og kunst.

Filmteaser til trilogien.

Prosjektet er et samarbeid mellom Teater Fot, fri-improvisasjonsgruppa EnEnEn og Trøndelag Teater som er co-produsent. Fuglesang-trilogien deltok i det kunstneriske forskningsprosjektet SceSam – interaktive dramaturgier i scenekunst for barn, og utforsket deltakelses-strategier i møte med ulike aldersgrupper.

Idé og regi: Lise Hovik
Koreografi: Line Strøm
Musikk: EnEnEn: Michael Francis DuchEirik Hegdal og Tor Haugerud
Skuespillere: Andreas Medbøe Thoresen, Janne Brit Rustad
Danser: Live Strugstad / Line Strøm

Scenografisk konsulent, ullsol og pilekurver: Ingrid Becker
Fuglehånddukker: Lise Hovik og Rebekka Skauge
Lysdesign på Trøndelag Teater: Sivert Lundstrøm
Takk til alle verksteder på teatret for godt samarbeid!
Urpremierer 24.11 2012 i Teaterkjelleren på Trøndelag Teater.

Dokumentasjon

Omtaler og filmpresentasjoner fra hver forestilling:

Bilde 9
SPURV  for 0-2 år
NATTERGAL for 3-5 år
HAKKESPETT for 6-9 år

Du skal få høre fuglesang er støttet av Norsk Kulturråd, scenekunst og KUNSTLØFTET, Sør-Trøndelag Fylkeskommune, Trondheim Kommune og SceSam-prosjektet.

Vitenskapelige publikasjoner i SceSam-prosjektet

SceSam-prosjektet ble ledet av Lisa Nagel i perioden 2012-16, og dannet grunnlag for hennes doktoravhandling fra 2018: Kunst for barn som hendelser. En kritisk diskusjon av analytiske perspektiver i kunst for barn, med eksempler fra scenekunst, bildebøker og bildebokapper. Universitetet i Oslo.

Hovik, L. & Nagel, L. (Red.) (2017) Deltakelse og interaktivitet i scenekunst for barn. Fagbokforlaget.

Nagel, L., & Hovik, L. (2016). The SceSam Project – Interactive dramaturgies in performing arts for childrenYouth Theatre Journal, 30 (2), 1-22.

Hovik, L. (2015). Din lytting skal være din sang. Om inntoning, lytting og interaktivitet i scenekunst for små barn. I Strømsøe & Hammer (red.) Drama og skapende prosesser i barnehagen. Fagbokforlaget. (s. 193-209).

Hovik, L. (2015). Interaktive dramaturgier. Nytt kapittel 18 i Gladsø et. al. 2015. DRAMATURGI – Forestillinger om teater. Universitetsforlaget. (s. 225-235).

Andre publikasjoner

Nagel, L & Hovik, L (2016) The SceSam Project. Interactivity in Children´s TheatreBUKS. Tidsskrift for Børne og Ungdomskultur. Nr. 61. Årgang 63.

Nagel, L & Hovik, L (2015) SceSam – Interactive Dramaturgies in Performing Arts for Children. Informasjonshefte om SceSam-prosjektet. 32 sider.

Nagel, L & Hovik, L (2014) Interaktive dramaturgier i scenekunst for barn – tyranni eller magi?. Kunstløftets vedlegg til Morgenbladet april, 2014 (s. 22-25).

 

Én kommentar til «Du skal få høre fuglesang»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *